top of page

Co nás učí menstruace


Dle většiny společnosti je menstruace "to hnusné fuj, které by se mělo ideálně odstranit". Učí nás, že "se vlastně nic neděje" a že bychom měly fungovat tak, jako běžně.

Ve skutečnosti je velkým darem. Když to však někde řeknu nahlas, většinou se dozvím, že je to spíš danajský dar, který přináší jen únavu, bolest břicha a hlavy... A prý mi ho s radostí přenechají. Nevím, zda si uvědomují, čeho by se tím vzdaly... Nevím, zda vidí všechny souvislosti... Menstruační cyklus se svými 4 fázemi je velký dar. Menstruační fáze nese archetyp STAŘENY - MOUDRÉ ŽENY. Její hloubka, moudrost, pokora k životu, dar života a smrti... To vše by mi moc chybělo. Bez menstruační fáze by nebyly ani ty ostatní 3 fáze a tím by zanikl dar cyklicity... a nejvíc by mi chybělo to, co nás ženy má menstruace naučít především - čas a prostor spočinout sama v sobě a dopřát si zasloužený odpočinek. Během času, který mohu strávit sama se sebou mám možnost propustit a nechat "umřít" vše, co už mi neslouží a nabrat tak sílu na další měsíc, který mě čeká... Mohu pak s touhou a důvěrou zkoumat život zas trochu jinýma - svěžíma - očima.

Často od žen ze svého okolí slyším: "To se ti snadno řekne, když...

... nemáš děti" (mimochodem, na toto téma několik týdnů zpátky psala článek Nina, ten si přečtete zde)

... nemáš pevnou pracovní dobu"

... doplňte si cokoliv chcete - svou vlastní výmluvu."

Sama dobře vím, že ne vždy jdou věci naplánovat tak, aby bylo vše podle našich představ a plánů. Nicméně i přesto jde v tomto období ubrat. Osobně to dělám tak, že si na sebe najdu čas aspoň pár minut, kdy se spojím se svým tělem a nacítím se na to, co potřebuje, a díky tomu společně zvládneme den lépe.

V tyto dny také říkám NE mnohem více, než jindy. Nemám na sebe přehnané nároky... A když se náhodou zevnitř ozve "superhrdinka" (jistě ji každá známe, velmi ráda nám říká, že vše musíme zvládnout samy, když jsme ty emancipované a nezávislé ženy), tak se zastavím a srovnám si věci podle priorit tak, aby to zároveň ladilo s mými energetickými možnostmi. Pokud se v žebříčku vyskytne něco, co vím, že nedám, ale zároveň to ani neodožím, jednoduše požádám o pomoc... Slůvko PROSÍM není ani hanlivé, ani výraz slabosti... Vzpomínáte na dětsví? Je přeci KOUZELNÉ ;)


Chcete se naučít lépe pracovat a využívat svůj cyklus? Vyberte si z naší nabídky to pravé pro sebe.

Nejnovější:
Články:
Archív:
Hledat pomocí tagů:
No tags yet.
Sledujte nás:
  • Facebook Basic Square
bottom of page