top of page

Mámou v úsporném režimu



Menstruace je období, kdy je nám přirozené odpočívat. V minulosti se ženy uchylovaly do tzv. červených stanů, kde odpočívaly, dopřávaly si masáže a péči, aby se pak odpočinuté a plné síly vrátily zpět do "normálního" dění.

Dnes se učíme tuto potřebu potlačovat. Mainstream nám radí na menstruační bolesti zázračnou pilulku, která nám pomůže zase "správně" fungovat... Stabilní výsledky, žádné ulejvání!

Za dobu, co žiju v souladu se svým cyklem, jsem zjistila jednu zásadní věc: Když si dopřeju v období menstruace klidový režim, funguju pak v ostatních fázích mnohem lépe. Miluju to...

Když jsem o ženském cyklu a energiích měla svou první přednášku, bylo to mezi ženami, které k tomuto tématu nikdy ani "nepřičichly"... Dostalo se mi sdělení, že je to sice krásné, ale že ony si to nemohou dovolit, protože jsou matkami. A jejich děti je prostě nenechají. Když jsem namítla, že je to jen o nastavených hranicích a o tom, že to dětem vysvětlíme, tak se mi dostalo skoro až výsměchu, že si to představuju jak "Hurvínek válku", protože žádné děti nemám (bylo to cca měsíc před tím, než jsem otěhotněla)... No, tak teď už dítě mám, takže můžu "fundovaně" říct: Jde to!

Můj menstruační cyklus se obnovil 5 měsíců po porodu. Málem jsem skákala radostí do stropu (no fakt!). Konečně! Už mi holky moje zlatý chyběly! Stařena, Panna, koketující Matka i záhadná Čarodějka :) Ale zpět k hlavnímu tématu.

Moje dcera má nyní 9 měsíců. Umí být občas pěkně náročná a jindy je zas úplné zlatíčko... Když přijde menstruace, tak:

  • první, co udělám, je, že ji oznámím, že mám menstruaci (tuto informaci klidně zopakuju několikrát během celého jejího trvání)

  • často opakuju, že budeme mít klidnější dny a že budeme hlavně v posteli

  • když na něco fyzicky nemám, řeknu to tak, jak to je a proč to tak je (máma na to teď nemá, má menstruaci a potřebuje odpočívat)

Dny mojí menstruace pak vypadají nějak takto:

  • vstáváme kolem desáté ráno (tedy aspoň já... malá si často krásně sama hraje vedle mě v posteli a nechá mě spát)

  • zásadně ji v tomto období nenosím v nosítku a když už někam musíme, bereme výhradně kočár a jdeme hlemýždím tempem

  • hodně si hraje sama a já ležím vedle nebo někde opodál (klidně na zemi, je mi to fuk... prostě odpočívám)

  • veškeré denní spánky absolvuju s ní (zatím spí ještě cca 3x denně)

  • pokud mám možnost dát ji někomu na procházku, využiju čas velmi produktivně: prospím ho :)

Jasně, malá v tom vyrůstá, a tak to i lépe chápe, nicméně stále tvrdím, že děti jsou velmi empatické a chytré bytosti. Když se jim to dostatečně vysvětlí a ustojíte si své hranice, že teď prostě NE, pochopí to. Pokud na to doposud nebyly zvyklé, doporučuji zavádět úsporný režim během měsíčků postupně - např. v začátcích na hodinu až dvě denně. Společně se domluvte, že po tu dobu vyberete nějakou klidovou aktivitu: kreslení, pohádky (ať už čtené nebo filmové) anebo obyčejný "zewling" :) A postupně to rozšiřovat. A nakonec si i Vy budete moct dopřát svůj červený stan :) A pokud jsou Vaše děti ve věku 5let a výše, mžete to pojmout i jako hru - maminka se o tebe stará každý den a teď jí moc pomůže, když se o ní postaráš ty ;)


Nejnovější:
Články:
Archív:
Hledat pomocí tagů:
No tags yet.
Sledujte nás:
  • Facebook Basic Square
bottom of page